Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onderzoek of een getal priem is

hallo ik heb daarstraks ene vrag geteld over priemgetallen en ze is al beantwoord (heel erg bedankt daarvoor) maar ze is bewezen met de stelling van fermat maar ik ken die stelling niet is het mogelijk om ze anders te bewijzen?
jelle

jelle
3de graad ASO - woensdag 5 februari 2003

Antwoord

Hoi,

Je verwijst naar vraag Onderzoek of een getal priem is. Hierin heeft de stelling van Fermat me 'geïnspireerd'. In mijn uitleg gaf ik je onmiddellijk een alternatief: je kan gewoon narekenen dat 106=1 (mod 7)... Fermat stelt in het algemeen dat ap-1=1 (mod p) met p priem en nog algemener dat af(n)=1 (mod n) met ggd(a,n)=1, maar deze veralgemeningen gebruiken we dus niet...

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 5 februari 2003

©2001-2024 WisFaq