\require{AMSmath} De top van een parabool Hoe bereken je makkelijk de top van een parabool? joep Leerling bovenbouw vmbo - woensdag 5 maart 2014 Antwoord Als je formule van de parabool schrijft als y=ax2+bx+c dan kan je x-coördinaat van de top vinden met:$\large x_{top} = \frac{{ - b}}{{2a}}$Als je de x-coördinaat van de top weet dan kan je die invullen in de formule van de parabool om de y-coördinaat te berekenen.Voorbeeld$y=x^{2}-4x+3$Geef de coördinaten van de top.$\begin{array}{l} x_{top} = \frac{{ - b}}{{2a}} = \frac{{ - - 4}}{{2 \cdot 1}} = \frac{4}{2} = 2 \\ y_{top} = 2^2 - 4 \cdot 2 + 3 = 4 - 8 + 3 = - 1 \\ \end{array}$De top is $(2,-1)$ WvR woensdag 5 maart 2014 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe bereken je makkelijk de top van een parabool? joep Leerling bovenbouw vmbo - woensdag 5 maart 2014
joep Leerling bovenbouw vmbo - woensdag 5 maart 2014
Als je formule van de parabool schrijft als y=ax2+bx+c dan kan je x-coördinaat van de top vinden met:$\large x_{top} = \frac{{ - b}}{{2a}}$Als je de x-coördinaat van de top weet dan kan je die invullen in de formule van de parabool om de y-coördinaat te berekenen.Voorbeeld$y=x^{2}-4x+3$Geef de coördinaten van de top.$\begin{array}{l} x_{top} = \frac{{ - b}}{{2a}} = \frac{{ - - 4}}{{2 \cdot 1}} = \frac{4}{2} = 2 \\ y_{top} = 2^2 - 4 \cdot 2 + 3 = 4 - 8 + 3 = - 1 \\ \end{array}$De top is $(2,-1)$ WvR woensdag 5 maart 2014
WvR woensdag 5 maart 2014
©2001-2024 WisFaq