Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat voor breuk is het kommagetal 0,16666667

Wat is dat voor breuk?

Dayan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 5 maart 2014

Antwoord

Beste Dayan,

Als je echt 0,16666667 bedoelt, dan is een mogelijke breukvorm natuurlijk
$$\frac{16666667}{100000000}$$Als je eigenlijk het getal met oneindige doorlopende decimale voorstelling 0,1666... bedoelt, dan is de eenvoudigste voorstelling als breuk 1/6.

Een mogelijk trucje: als x = 0,1666... dan is 10x = 1,666... waaruit
$$9x = 1{,}666... - 0{,}1666... = 1{,}5$$zodat x = 1,5/9 = 3/18 = 1/6.

mvg,
Tom

td
woensdag 5 maart 2014

©2001-2024 WisFaq