Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Delta T berekenen

Hallo,

Mijn vraag is hoe ik delta T kan berekenen bij de volgende som: 0.006/1.499 = 10·10-6 · deltaT

Zelf dacht ik dat 10·10-6 naar de andere kant moest worden gebracht door het te delen, maar als ik dat doe krijg ik een heel ander antwoord dan zou moeten. Het is al gegeven dat delta T 133.4 moet zijn. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de lineaire uitzettingscoëfficiënt, want die gegevens heb je al.

Delta L = 1501$\pi$-1.499$\pi$ = 0.006
L= 1.499
lineaire uitzettingscoëfficiënt= 10·10-6 (staal)
Zo kun je dan delta T berekenen, maar dat lukt me dus niet.

Mvg

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 februari 2014

Antwoord

Hallo Atena,

Wanneer jouw vergelijking klopt, bereken je DT inderdaad met:

DT = (0.006/1.499)/(10.10-6) 400

Dit is niet 133.4

Maar klopt jouw vergelijking wel? Je schrijft:

DL = 1501p-1.499p = 0.006 (?)

Ik kan hier met geen mogelijkheid de waarde 0.006 uit krijgen. Hoe ben je aan deze getallen gekomen, en hoe bereken je hieruit deze waarde?

GHvD
zondag 23 februari 2014

©2001-2024 WisFaq