Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wiskunde en economie

Beste

Wij hebben een taak over anuïteiten opgekregen. Dit een taak voor het vak wiskunde.Wij zijn al heel wat formules tegengekomen, maar we weten niet welke echt de belangerijkste zijn. CWpost = T 1-(1+i)-n / i , is dit al een goede basisformule en weet u hier een bewijs van ?

Groetjes

Elke
3de graad ASO - woensdag 19 februari 2014

Antwoord

Beste Elke,

Aangezien je slechts een bewijs wilt neem ik aan dat je het idee begrijpt en dus geen concrete voorbeelden behoeft. Deze geef je immers zelf niet. Een bewijs kan ik je geven.

$
\begin{array}{l}
T = \;bedrag\;per\;termijn\;te\;betalen \\
n = \;aantal\;termijnen\, \\
i = \,de\;rente als decimaal getal \\
X = \,\;cw_{post} \\
x_1 .(1 + i)^1 = T \Rightarrow x_1 = T(1 + i)^{ - 1} \\
x_2 .(1 + i)^2 = T \Rightarrow x_2 = T(1 + i)^{ - 2} \\
x_n .(1 + i)^n = T \Rightarrow x_n = T\left( {1 + i} \right)^{ - n} \\
x_1 + x_2 + x_3 + .......x_n = X \\
\\
X = T((1 + i)^{ - 1} + (1 + i)^{ - 2} + ........\left( {1 + i} \right)^{ - n} ) \\
r = \frac{1}{{1 + i}} \Rightarrow X = T(r^1 + r^2 .....r^n ) \\
r^1 + r^2 .....r^n = \frac{{1 - r^{n + 1} }}{{1 - r}} - 1 \\
\frac{{1 - r^{n + 1} }}{{1 - r}} - 1 = \frac{{1 - (1 + i)^{ - (n + 1)} }}{{1 - \frac{1}{{1 + i}}}} - \frac{i}{i} = \frac{{1 + i - (1 + i)^{ - n - 1 + 1} }}{{1 + i - 1}} - \frac{i}{i} \\
X = T(\frac{{1 - (1 + i)^{ - n} }}{i}) \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
woensdag 19 februari 2014

 Re: Wiskunde en economie 

©2001-2025 WisFaq