Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomium van Newton

Beste wisfaq,

Voor wiskunde zijn wij nu bezig met een zeer moeilijk hoofdstuk. voor de volgende vraag moeten we het binomium van Newton toepassen, maar ik heb werkelijk geen idee hoe ik deze oefening moet oplossen:

Bepaal n$\in$N zodanig dat de termen met x2 en x4 gelijke coëfficienten hebben in (6x-√6)n.

Alvast bedankt

Philip
3de graad ASO - woensdag 12 februari 2014

Antwoord

Beste Philippe,

In dit geval is het denk ik gewoon het handigste om gewoon te proberen.
Snel is ontdekt dat n=4

Mocht je het echter met de eigenschappen van het binomium willen doen perse dan is onderstaande een methode. Die voor moeilijkere gevallen wellicht meer uitkomst kan bieden.

$$
\begin{array}{l}
(6x)^2 .( - \sqrt 6 )^{n - 2} .\left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{2!(n - 2)!} \\
\end{array}} \right) = x^2 ( - \sqrt 6 )^{n + 2} \left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{2!(n - 2)!} \\
\end{array}} \right) \\
(6x)^4 ( - \sqrt 6 )^{n - 4} .\left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{4!(n - 4)!} \\
\end{array}} \right) = x^4 ( - \sqrt 6 )^{n + 4} \left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{4!(n - 4)!} \\
\end{array}} \right) \\
\left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{2!(n - 2)!} \\
\end{array}} \right)( - \sqrt 6 )^{n + 2} = ( - \sqrt 6 )^{n + 4} \left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{4!(n - 4)!} \\
\end{array}} \right) \\
\left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{2!(n - 2)!} \\
\end{array}} \right) = 6\left( {\begin{array}{*{20}c}
{n!} \\
{4!(n - 4)!} \\
\end{array}} \right) \\
4!(n - 4)! = 6.2!(n - 2)! \\
24.(n - 4)! = 12(n - 2)! \\
2 = \frac{{(n - 2)!}}{{(n - 4)!}} \Rightarrow 2 = (n - 2)(n - 3) \Rightarrow n = 4 \\
\\
\\
\end{array}
$$

mvg

DvL
woensdag 12 februari 2014

©2001-2024 WisFaq