Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een houten bal

Een houten bal valt op tijdstip t = 0 in het water. Voor de diepte d(t) (in cm) op het tijdstip t (in s) geldt: d(t) = 50t – t2 Wanneer bereikt de bal zijn grootste diepte (in s)? Wat is die grootste diepte?

kris
Ouder - maandag 10 februari 2014

Antwoord

Je zou een tabel kunnen maken:

 t  0  10  20  30  40  50 
 d(t)  0  400  600  600  400  0 

Wat valt je op? De diepte neemt eerst toe en later weer af. Mooie symmetrie. Ergens tussen $20$ en $30$ bereikt de bal de grootste diepte. Op precies te zijn bij $t=25$. De grootste diepte is $d(25)=625$.

Dat hadden we ook anders kunnen doen. Die $d$ is een tweedegraadsfunctie. De grafiek zal een parabool zijn. Omdat $d(0)=0$ en $d(50)=0$ ligt de top bij $t=25$. Dan geeft $d(25)=625$ de grootste diepte.

Maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden...

WvR
maandag 10 februari 2014

©2001-2025 WisFaq