Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herleiden exponentiële functie

Volgens volgens mijn wiskundeboek is de formule T=21+66·0,9t uit te drukken in t=39,8+0,9log(T-21).

Echter snap ik niet hoe er in deze herleiding op 39,8 wordt gekomen. Het gedeelte met het logaritme snap ik. Dit volgens de balansmethode te doen, echter lukt het mij niet om ook op 39,8 in mijn eindantwoord te komen. Zo hij goed voor gedaan kunnen worden. Ik kom namelijk in geen enkel geval op de goede herleiding uit.

Sonny
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 februari 2014

Antwoord

Dat zal dan iets met ${}^{0,9}\log \left({66}\right)$ moeten zijn, denk ik...

$
\begin{array}{l}
T = 21 + 66 \cdot 0,9^t \\
66 \cdot 0,9^t = T - 21 \\
{}^{0,9}\log \left( {66 \cdot 0,9^t } \right) = {}^{0,9}\log \left( {T - 21} \right) \\
{}^{0,9}\log \left( {66} \right) + {}^{0,9}\log \left( {0,9^t } \right) = {}^{0,9}\log \left( {T - 21} \right) \\
{\rm{ - 39}}{\rm{,8 + t = }}{}^{0,9}\log \left( {T - 21} \right) \\
t = {\rm{39}}{\rm{,8 + }}{}^{0,9}\log \left( {T - 21} \right) \\
\end{array}
$

Zoiets?

WvR
maandag 10 februari 2014

©2001-2025 WisFaq