Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eenvoudig vergelijkingen

Gegeven:

(3/p -1) (2+ 4/P) = 0
(3/p-3 -1) (2+ 4/p-2 ) = 0

Moet opgelost worden, maar ik weet niet hoe dat gedaan moet worden ivm met de breuken. Zouden jullie me daar in willen helpen? Bij voorbaat mijn dank

Davy
Student hbo - woensdag 5 februari 2014

Antwoord

Gebruik eerst de wetenschap dat 'als A·B=0 dan A=0 of B=0'. Je krijgt dan twee gebroken vergelijkingen. Op gebroken formules kan je daar voorbeelden en rekenregels voor vinden.

Voorbeeld

$
\begin{array}{l}
\left( {\frac{3}{{p - 3}} - 1} \right)\left( {2 + \frac{4}{{p - 2}}} \right) = 0 \\
\frac{3}{{p - 3}} - 1 = 0 \vee 2 + \frac{4}{{p - 2}} = 0 \\
\frac{3}{{p - 3}} = 1 \vee \frac{4}{{p - 2}} = - 2 \\
p - 3 = 3 \vee - 2(p - 2) = 4 \\
p = 6 \vee - 2p + 4 = 4 \\
p = 6 \vee - 2p = 0 \\
p = 0 \vee p = 6 \\
\end{array}
$

Dan kan je de eerste zelf.
Antwoord: $
p = - 2 \vee p = 3
$

WvR
woensdag 5 februari 2014

©2001-2024 WisFaq