\require{AMSmath} Differentieren met letterfuncties HoiBepaal dx/dy van x:xnWat ik heb is.1.xn - x.n----------- =xn. xnxn - nx---------=xn. xn-nx----xnVolgens mijn boek moet het antwoord zijn (n+1)xnWat is de juiste berekeningvr.gr. edward Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 21 januari 2014 Antwoord Hallo edward.Ik denk eigenlijk dat je de opgave niet correct hebt gegeven , maar toch.met dx/dy bedoel je denk ik dy/dxAls volgt:$\begin{array}{l} y = \frac{x}{{x^n }} = \frac{1}{{x^{n - 1} }} = x^{ - (n - 1)} = x^{ - n + 1} \\ \frac{{dy}}{{dx}} = ( - n + 1).x^{ - n + 1 - 1} = ( - n + 1).x^{ - n} = \frac{{1 - n}}{{x^n }} \\ \end{array}$ DvL dinsdag 21 januari 2014 Re: Differentieren met letterfuncties ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
HoiBepaal dx/dy van x:xnWat ik heb is.1.xn - x.n----------- =xn. xnxn - nx---------=xn. xn-nx----xnVolgens mijn boek moet het antwoord zijn (n+1)xnWat is de juiste berekeningvr.gr. edward Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 21 januari 2014
edward Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 21 januari 2014
Hallo edward.Ik denk eigenlijk dat je de opgave niet correct hebt gegeven , maar toch.met dx/dy bedoel je denk ik dy/dxAls volgt:$\begin{array}{l} y = \frac{x}{{x^n }} = \frac{1}{{x^{n - 1} }} = x^{ - (n - 1)} = x^{ - n + 1} \\ \frac{{dy}}{{dx}} = ( - n + 1).x^{ - n + 1 - 1} = ( - n + 1).x^{ - n} = \frac{{1 - n}}{{x^n }} \\ \end{array}$ DvL dinsdag 21 januari 2014
DvL dinsdag 21 januari 2014
©2001-2024 WisFaq