Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loodrechte stand van een rechte

Ik kan de rechte bepalen die loodrecht staat op een vlak door een punt.
Door A(1,2,3)

alpha$\leftrightarrow$ax+by+cz+d=0
P(a,b,c) is de richtingsvector dat loodrecht staat op dat vlak.
Dus dat is de richtingsvector van de rechte die we zoeken.
cartes. vgl van die rechte (loodrechte):
x=1+ar
y=2+br
z=3+cr
(punt + richtingsvector $\Rightarrow$ rechte)

Maar hoe kan je de rechte door een punt dan bepalen die loodrecht staat op een rechte?
door A(1,2,3)
Ik kan geen richtingsvector halen uit de cartesiaanse vgl van een rechte (2 vlakken)?
b$\leftrightarrow$
ax+by+cz+d=0
a'x+b'y+c'z+d'=0

rechte a (loodrechte)
a$\leftrightarrow$
x=1+ ?r
y=2+ ?r
z=3+ ?r

Tim B.
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 15 januari 2014

Antwoord

Bepaal het vlak dat het punt A bevat en loodrecht staat op de rechte.
(de richtvector van de rechte is normaalvector van het loodvlak)
Bepaal het snijpunt S van de rechte met dit loodvlak.
De rechte door A en S is de gevraagde loodlijn.

LL
woensdag 15 januari 2014

©2001-2024 WisFaq