Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fouten in eindcontrole

Ik doe een stage in een apotheek.
We hebben twee manieren van werken:
  1. receptverwerking door 1 persoon
  2. receptverwerking door 2 personen.
Ik heb 1500 receptbriefjes bekeken. Daarvan zijn er 1000 via systeem 1 (1 persoonsverwerking) en 500 via systeem 2 (2 persoonsverwerking) uitgevoerd.

Bij systeem 1 tref ik 15 fouten aan bij een eindcontrole.
Bij systeem 2 tref ik 6 fouten aan bij de eindcontrole.

Hoe bepaal ik of het aantal fouten via systeem 1 significant afwijkt van het aantal fouten via systeem 2?

Maarte
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 januari 2014

Antwoord

Neem 's aan dat de kans op een fout (volgens systeem 2) gelijk is aan $\frac{6}{500}$=0,012. Wat is dan de kans dat je bij systeem 1 in totaal 15 fouten (of meer) vindt als de kans op een fout even groot is als bij systeem 2?

Dat is een binomiaal kansprobleem.
X~binominaal verdeeld met p=0,012 en n=1000.
Gevraagd: P(X$\ge$15)
P(X$\ge$15)=1-P(X$\le$14)
P(X$\ge$15)0,2269

Er is geen reden om aan te nemen dat het aantal fouten via systeem 1 siginificant afwijkt van het aantal fouten via systeem 2.

Je kunt nog even spelen met het 'scriptje'. Bij X=20 is de kans voor 't eerst kleiner dan 0,05. In dat geval zou je kunnen concluderen dat er iets aan de hand zou kunnen zijn.

WvR
dinsdag 14 januari 2014

©2001-2024 WisFaq