Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitiveren van wortelvormen

Hoe primitiveer je y = \sqrt {3 - x^2 } ?

Maaike
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 januari 2014

Antwoord

Beste Maaike,
Ik zal degene die hierboven staat voordoen, maar het is echt een hels karwei.
Je moet heel veel kennis hebben van goniometrie om deze op te lossen en ik hoop echt dat je hem niet op je proefwerk of zo krijgt. Maar het is wel leuk om een keer te zien wellicht, dus vandaar..

\begin{array}{l} \int {\sqrt {3 - x^2 } dx} \\ x = \sqrt 3 .\sin (a) \Rightarrow \frac{{dx}}{{da}} = \sqrt 3 \cos (a) \\ dx = \sqrt 3 \cos (a).da \\ \int {\sqrt {3 - x^2 } dx} = \int {\sqrt {3 - 3\sin ^2 (a)} .\sqrt 3 \cos (a).da} \\ \int {\sqrt {3(1 - \sin ^2 (a)} .} \sqrt 3 \cos (a).da \\ \int {\sqrt {3\cos ^2 (a)} .} \sqrt 3 \cos (a).da = 3\int {\cos ^2 (a).da} \\ 3\int {\cos ^2 (a).da} = \frac{3}{2}\int {\cos (2a) + 1.da} \\ \frac{3}{2}[\frac{1}{2}\sin (2a) + a] \\ x = \sqrt 3 .\sin (a) \Rightarrow \sin (a) = \frac{x}{{\sqrt 3 }} \Rightarrow a = \arcsin (\frac{x}{{\sqrt 3 }}) \\ \frac{3}{2}[\frac{1}{2}\sin (2a) + a] = \frac{3}{2}(\sin (a).\cos (a) + \arcsin (\frac{x}{{\sqrt 3 }})) \\ \sin (a) = \frac{x}{{\sqrt 3 }} \Rightarrow \cos (a) = \frac{{\sqrt {3 - x^2 } }}{{\sqrt 3 }} \Rightarrow \sin (a).\cos (a) = \frac{{x\sqrt {3 - x^2 } }}{3} \\ \frac{3}{2}(\sin (a).\cos (a) + \arcsin (\frac{x}{{\sqrt 3 }})) = \frac{{x\sqrt {3 - x^2 } }}{2} + \frac{3}{2}\arcsin (\frac{x}{{\sqrt 3 }}) \\ \end{array}

Mvg DvL

DvL
maandag 13 januari 2014

Re: Primitiveren van wortelvormen

©2001-2025 WisFaq