\require{AMSmath} Differentiëren Bij de volgende opgave moet ik gebruik maken van de kettingregel en de quotiëntregel:(7log(3x5)/(x5+5x3)Ik kwam uit op ((x5+5x3)/(15x4·ln(7)))-(7log(3x5))·5x4+15x2)maar dit is fout.Differentiëren Thomas Student hbo - donderdag 9 januari 2014 Antwoord Eerlijk gezegd denk ik dat hier met 'log(x)' de natuurlijke logaritme bedoeld wordt. Dus 'ln(x)'. Dat zou wel handig zijn...$\large\begin{array}{l} f(x) = \frac{{7 \cdot \ln (3x^5 )}}{{x^5 + 5x^3 }} \\ f'(x) = \frac{{7 \cdot \frac{1}{{3x^5 }} \cdot 15x^4 \cdot \left( {x^5 + 5x^3 } \right) - \left( {7 \cdot \ln (3x^5 )} \right) \cdot \left( {5x^3 + 15x^2 } \right)}}{{\left( {x^5 + 5x^3 } \right)^2 }} \\ f'(x) = \frac{{35\left( {x^4 + 5x^2 } \right) - \left( {5x^3 + 15x^2 } \right)\left( {7 \cdot \ln (3x^5 )} \right)}}{{\left( {x^5 + 5x^3 } \right)^2 }} \\ \end{array}$Dat is beter werk...Zie ook 5. Quotiëntregel WvR vrijdag 10 januari 2014 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Bij de volgende opgave moet ik gebruik maken van de kettingregel en de quotiëntregel:(7log(3x5)/(x5+5x3)Ik kwam uit op ((x5+5x3)/(15x4·ln(7)))-(7log(3x5))·5x4+15x2)maar dit is fout.Differentiëren Thomas Student hbo - donderdag 9 januari 2014
Differentiëren
Thomas Student hbo - donderdag 9 januari 2014
Eerlijk gezegd denk ik dat hier met 'log(x)' de natuurlijke logaritme bedoeld wordt. Dus 'ln(x)'. Dat zou wel handig zijn...$\large\begin{array}{l} f(x) = \frac{{7 \cdot \ln (3x^5 )}}{{x^5 + 5x^3 }} \\ f'(x) = \frac{{7 \cdot \frac{1}{{3x^5 }} \cdot 15x^4 \cdot \left( {x^5 + 5x^3 } \right) - \left( {7 \cdot \ln (3x^5 )} \right) \cdot \left( {5x^3 + 15x^2 } \right)}}{{\left( {x^5 + 5x^3 } \right)^2 }} \\ f'(x) = \frac{{35\left( {x^4 + 5x^2 } \right) - \left( {5x^3 + 15x^2 } \right)\left( {7 \cdot \ln (3x^5 )} \right)}}{{\left( {x^5 + 5x^3 } \right)^2 }} \\ \end{array}$Dat is beter werk...Zie ook 5. Quotiëntregel WvR vrijdag 10 januari 2014
WvR vrijdag 10 januari 2014
©2001-2025 WisFaq