Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele groei

Als je grafieken hebt, hoe onderzoek je dan of er sprake is van een exponentiele groei, en hoe maak je er een bijpassende formule bij?

mariek
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 februari 2003

Antwoord

Kort gezegd komt het neer op de volgende vuistregel: 'Wanneer is er sprake van een exponentieel verband?'. Als groeifactor (g) per tijdseenheid constant is.

De formule is N=b·gt, hier in is b de beginwaarde (de waarde voor N op t=0) en g de groeifactor per tijdseenheid. Als je t in minuten rekent, dan neem je de groeifactor per minuut.

Voorbeeld


De groeifactor is 3, de beginwaarde is 2 dus een goede formule zou zijn:
N=2·3t

Hopelijk kan je nu verder en anders horen we het wel.

Zie Herkennen van verbanden

WvR
maandag 3 februari 2003

©2001-2024 WisFaq