\require{AMSmath} Meetkundige rij bepalen Goede dag,Tussen de waarde 100 en 1000 moet ik 12 tussenstappen interpoleren(100 niet, 1000 wel inbegrepen). En dan zodanig dat iedere verhouding van de volgende tot de voorgaande term dezelfde waarde oplevert. Het is dus een meetkundige reeks.$\begin{array}{l} t{}_1 = 100 \\ t{}_2 = t{}_1Q = 100Q \\ t{}_{{}_3} = t{}_1Q^2 = 100Q^2 \\ ..... \\ t{}_{12} = t_1 Q^{11} \\ 1000 = 100Q^{11} \\ 10 = Q^{11} \\ \log 10 = 11.(\log Q) \\ \frac{1}{{11}} = \log Q \\ 0,090909091 = \log Q \\ q = - 1,04 \\ .... \\ \frac{{t_{12} }}{{t{}_{11}}} = .... = \frac{{t{}_4}}{{t{}_3}} = \frac{{t_3 }}{{t{}_2}} = ... \\ \\ \end{array}$En nu zit ik vast en weet niet wat er misloopt...Groeten Rik Le Iets anders - zondag 5 januari 2014 Antwoord Beste Rik,Als Q11=10, dan geldt:Q=10(1/11) $\approx$ 1,23Bedenk dat je nu een reeks krijgt van 12 getallen met daartussen 11 intervallen, geen 12 ... GHvD zondag 5 januari 2014 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Goede dag,Tussen de waarde 100 en 1000 moet ik 12 tussenstappen interpoleren(100 niet, 1000 wel inbegrepen). En dan zodanig dat iedere verhouding van de volgende tot de voorgaande term dezelfde waarde oplevert. Het is dus een meetkundige reeks.$\begin{array}{l} t{}_1 = 100 \\ t{}_2 = t{}_1Q = 100Q \\ t{}_{{}_3} = t{}_1Q^2 = 100Q^2 \\ ..... \\ t{}_{12} = t_1 Q^{11} \\ 1000 = 100Q^{11} \\ 10 = Q^{11} \\ \log 10 = 11.(\log Q) \\ \frac{1}{{11}} = \log Q \\ 0,090909091 = \log Q \\ q = - 1,04 \\ .... \\ \frac{{t_{12} }}{{t{}_{11}}} = .... = \frac{{t{}_4}}{{t{}_3}} = \frac{{t_3 }}{{t{}_2}} = ... \\ \\ \end{array}$En nu zit ik vast en weet niet wat er misloopt...Groeten Rik Le Iets anders - zondag 5 januari 2014
Rik Le Iets anders - zondag 5 januari 2014
Beste Rik,Als Q11=10, dan geldt:Q=10(1/11) $\approx$ 1,23Bedenk dat je nu een reeks krijgt van 12 getallen met daartussen 11 intervallen, geen 12 ... GHvD zondag 5 januari 2014
GHvD zondag 5 januari 2014
©2001-2024 WisFaq