Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aantonen

Gegeven:
f(x)=1/2x en g(x)=2x
Laat mbv hellingsgrafieken van f en zien dat voor elke x geldt:
f(x)=-g'(-x).
Moet je eerst differentieren of kun je gewoon de grafieken tekenen op de rekenmachine en daar uit je conclusie trekken?

mo
Leerling mbo - zondag 29 december 2013

Antwoord

Beste Mo,

Aflezen van een rekenmachine is nooit een bewijs. Je gebruikt een rekenmachine of een schets hoogstens om een beeld te krijgen van een situatie.
Wanneer ze zeggen: 'laat zien dat' betekent dat altijd dat je het moet bewijzen en dus 'berekenen of beredeneren'.

Echter in de vraag staat laat mbv van de hellingsgrafieken zien dat...
Dus ja, plot de grafieken, als ze hetzelfde zijn dan heb je aan de vraag voldaan. Om die grafieken te kunnen plotten moet je natuurlijk eerst differienteren ( alhoewel sommige apparaten dat gewoon kunnen) Een echt bewijs lever je als volgt.

$
\begin{array}{l}
f = (\frac{1}{2})^x \Rightarrow f' = (\frac{1}{2})^x .LN(\frac{1}{2}) \\
g = 2^x \Rightarrow g' = 2^x .LN(2) \\
- g' = - (2)^x .LN(2) = 2^x . - LN(2) = 2^x .LN(\frac{1}{2}) \\
- g'( - x) = 2^{ - x} .LN(\frac{1}{2}) = (\frac{1}{2})^x .LN(\frac{1}{2}) \\
f(x) \ne - g'( - x) \\
f'(x) = - g'( - x) \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
zondag 29 december 2013

©2001-2024 WisFaq