\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 71772 Re: Re: Limiet met een constante BesteAls ik heb goed begrijp gaat n naar -oneindig want als x$\to$0 wordt heel klein. als je dan -a deelt door iets heel klein gaat n naar -oneindig. Is deze redenering juist?Maar als ik dan de limiet probeer te berekenen raak ik weer in de knoopmvg Hendrik Vandev 3de graad ASO - zondag 29 december 2013 Antwoord Beste, misschien dat onderstaande helpt. $\begin{array}{l} \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)^{ - \frac{a}{x}} = \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} \frac{1}{{(1 - x)^{\frac{a}{x}} }} \\ \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)^{\frac{a}{x}} \\ \frac{a}{x} = n \Rightarrow x = \frac{a}{n} \\ x \to 0 \Rightarrow n \to \infty \\ \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)\frac{a}{x} = \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } (1 + \frac{{ - a}}{n})^n = e^{ - a} \\ \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)^{ - \frac{a}{x}} = \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} \frac{1}{{(1 - x)^{\frac{a}{x}} }} = e^a \\ \end{array}$mvg DvL DvL zondag 29 december 2013 Re: Re: Re: Limiet met een constante ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
BesteAls ik heb goed begrijp gaat n naar -oneindig want als x$\to$0 wordt heel klein. als je dan -a deelt door iets heel klein gaat n naar -oneindig. Is deze redenering juist?Maar als ik dan de limiet probeer te berekenen raak ik weer in de knoopmvg Hendrik Vandev 3de graad ASO - zondag 29 december 2013
Vandev 3de graad ASO - zondag 29 december 2013
Beste, misschien dat onderstaande helpt. $\begin{array}{l} \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)^{ - \frac{a}{x}} = \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} \frac{1}{{(1 - x)^{\frac{a}{x}} }} \\ \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)^{\frac{a}{x}} \\ \frac{a}{x} = n \Rightarrow x = \frac{a}{n} \\ x \to 0 \Rightarrow n \to \infty \\ \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)\frac{a}{x} = \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } (1 + \frac{{ - a}}{n})^n = e^{ - a} \\ \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} (1 - x)^{ - \frac{a}{x}} = \mathop {\lim }\limits_{x \to 0} \frac{1}{{(1 - x)^{\frac{a}{x}} }} = e^a \\ \end{array}$mvg DvL DvL zondag 29 december 2013
DvL zondag 29 december 2013
©2001-2024 WisFaq