Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lening met vaste rentevoet en constant aflossingsdeel

Heb een vraag over dit onderwerp; ik versta de oefeningen als de afbetalingen per jaar gebeuren, maar wat met maandelijks?
We lenen 25000 euro met constante maandelijkse kapitaalaflossing. De rente is 6% en de looptijd is 5jaar. Geef een aflossingsplan voor enkele maanden.

We betalen dus gedurende 60 maanden, het constant aflossingsdeel is 25000/60= 416,67.
Maar hoe kom ik aan het rentedeel dat de eerste maand 121,69 moet zijn? Ik weet wel dat i in maanden = 0,486755.
Als je dit getal maal 25000 doet bekom ik 12168,876; maar waarom zou ik dit getal nog eens delen door 100?
Of kom ik op een andere manier aan dit getal?

Dina
3de graad ASO - vrijdag 27 december 2013

Antwoord

Een rente van 6% per jaar betekent een "groeifactor" van 1,06 per jaar.
De "groeifactor" per maand is dan 1,06^(1/12)=1,00486755.
Hieruit destilleer je dan een rente van 0,486755% per maand.
Om 0,486755% van 25000 uit te rekenen bereken je (25000*0,486755)/100.
De clou is dus dat die 0,486755 een percentage is. Vandaar dat delen door 100.

hk
vrijdag 27 december 2013

©2001-2024 WisFaq