Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire benadering

Volgens mij staat er een afrondingsfout in het boek bij:
Geef een lineair e benadering van f in de buurt van
f (0,98) voor de functie f(x)=x3-4x
Ik heb de formule f'(x) =f(x+$\Delta$x)-f (x)/$\Delta$x toegepast
$\approx$f('x).$\Delta$x+f (x)$\approx$f'(1)(0,01)+f(0,98)=-2,98-0,01=-2,99 in het boek staat -0, 98.

En waarom gebruik je hier benaderingen als je zowiezo de afgeleide al weet want je moet m invullen in de formule kun je niet beter gewoon beter 1 invullen in de afgeleide?

mo
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 26 december 2013

Antwoord

Ik denk dat je antwoorden bij het boek een beetje fout zijn hier en daar. Die '-2,99' lijkt me een prima benadering voor f(0,98). Het wordt tijd om meer in jezelf te gaan geloven dan in het antwoordenboek:-)

Dat 'benaderen' kan handig zijn als je een functie hebt waarvan je de afgeleide nog niet kent of zelfs niet wilt weten:-)

WvR
donderdag 26 december 2013

©2001-2024 WisFaq