Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functieonderzoek

Teken de grafiek van f (x)=2x/(x-4)
-(gedaan op rekenmachine)

Welke asymptoten heeft de grafiek ?
-Ik heb x=4 en y=limx+/-oneindig f (x)=2
In het antwoord staat y=0 volgens mij klopt dat niet.

Bepaal domein en bereik van f
-Ik heb Df=R\{4} en Bf=R\{2}
In het antwoord staat bij Bf $<$, 0$>$ verenig met $<$0,$>$ dit klopt niet volgens mij.

Stel een vergelijking op van de lijnen die de grafiek van f raken en evenwijdig lopen aan de lijn met vergelijking y=-2x+3
Dan moet volgens mij gelden 2x/(x-4)=-2x+3
Dan kom ik op de volgende vergelijking:
2x2-9x+12=0
Deze komt niet mooi uit en komt niet overeen met het antwoord in de uitwerking (y=-2x+2 en y=-2x+18)

mo
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 26 december 2013

Antwoord

Het 'tekenen' van een grafiek is iets anders dan plotten, dus daar moet je nog even naar kijken!

Asymptoten, domein en bereik zijn in orde.

Het algemene voorschrift voor lijnen die evenwijdig aan $y=-2x+3$ zijn kan je (bijvoorbeeld) schrijven als $y=-2x+b$. Deze 'lijnen' snijden met f en dan eisen dat er precies 1 oplossing is en de waarde(n) van $b$ bepalen lijkt me een beter plan! Doe maar!

WvR
donderdag 26 december 2013

©2001-2024 WisFaq