Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking rechte

Hallo

Mijn basiswiskunde over rechten en vlakken zit ver weg. Nu heb ik dit jaar wiskundeIII en ik heb een probleem bij het hoofdstuk vectoren.
De oefening is: punt p beweegt over rechte A met vgl 1-x/2=y/3=z+1/3
Hoe stel je de vgl van de rechte (in vorm ux+vy+wz+t=0) op?
Dit is waarschijnlijk een simpele vraag, maar ik vind het antwoord niet.

Nina
Student universiteit België - maandag 23 december 2013

Antwoord

Beste Nina,

Wat u wilt kan niet. ux+vy+wz+t=0 beschrijft immers een vlak en geen rechte.
Wel kun je de rechte beschrijven als een vectorvoorstelling.

$
\left( {\begin{array}{*{20}c}
x \\
y \\
z \\
\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
1 \\
0 \\
{ - 1} \\
\end{array}} \right) + \lambda \left( {\begin{array}{*{20}c}
{ - 2} \\
3 \\
3 \\
\end{array}} \right)
$

DvL
maandag 23 december 2013

©2001-2024 WisFaq