Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 71665 

Re: Re: Domein functie f(x)

Bij de functie f(x)=1/√(6-x2) kom ik ook niet uit. Ik weet dat je niet mag delen door 0 dus als eerst heb ik 6-x2gelijk gesteld voor de verticale asymptoten. Ik kwam uit op x=√6 en x=-√6. Volgens de antwoordenboek is de antwoord dan ook $<$-√6,√6$>$.Hoe komen ze hierop? Door een of andere ongelijkheid op te lossen zoals
6-x2$>$0? Dan kom je wel op de antwoord van de antwoordenboek uit, maar ik weet de reden er achter niet en dit is maar een gok waar ik niet zeker van ben

Alex
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 december 2013

Antwoord

Hoi Alex,

Onder het wortelteken mag geen 0 komen te staan en ook geen getal kleiner dan 0.
Wortel uit een negatief getal bestaat niet binnen de reeele getallen. ( Er bestaat wel zoiets als complexe getallen, maar laten we dat voor nu buiten het bestek laten).

$
\begin{array}{l}
x = \pm \sqrt 6 \Rightarrow 6 - x^2 = 0 \\
- \sqrt 6 < x < \sqrt 6 \Rightarrow 6 - x^2 > 0 \\
\end{array}
$

Kortom de functie 6-x2 moet groter zijn dan 0. En dat is enkel op het gegeven interval. Plot de grafiek om het duidelijk te zien.

DvL
zondag 15 december 2013

 Re: Re: Re: Domein functie f(x) 

©2001-2024 WisFaq