Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaal vergelijking narcoses

Bij operaties onder narcose stelt het lichaam het verdovingsmiddel op den duur buiten werking. De snelheid waarmee het verdovingsmiddel verdwijnt is evenredig met de nog aanwezige hoeveelheid verdovingsmiddel. Een dierenarts moet een hond opereren die 15 kg weegt. Hij gebruikt een verdovingsmiddel met een halfwaardetijd van 4 uur. Om de verdoving op gang te houden moet er per kilogram lichaamsgewicht ten minste 10 mg van het middel in het lichaam van de hond aanwezig zijn. De operatie zal een half uur duren. Hoeveel mg verdovingsmiddel moet hij voor de operatie gebruiken?

Maloco
Student hbo - zondag 24 november 2013

Antwoord

Er is sprake van exponentieel verval, dit kan worden beschreven met de formule:

C(t) = C(0)×(0,5)(t/t0,5)

Hierin is:
C(t) = concentratie op tijdstip t
t0,5 = halfwaardetijd

De gestelde eisen geven waarden voor C en t, hiermee is de beginconcentratie C(0) te berekenen.

Let je bij een volgende keer op de spelregels, met name punt IV?

GHvD
zondag 24 november 2013

©2001-2025 WisFaq