Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pythagoras stelling uitproberen met 5 verschillende driehoeken

Hallo,

Ik ben Else en moet voor school een werkstuk maken.
Ik moet de Stelling van pythagoras uitproberen met 5 verschillende driehoeken. Kunnen jullie me helpen?

Ik heb al eerder gemaild, maar zou graag nog 3 andere driehoeken zien, het liefst zonder wortelgetallen er in, want met wortel snap ik het niet.. :S
Dus gewone basisgetallen zoals 7 en 18 enzo...

Dat zou zó fijn zijn!

Groetjes

Else
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 17 november 2013

Antwoord

Er is een mooie manier om rechthoekige driehoeken te maken waarbij de zijden allemaal gehele getallen zijn. Dit doe je door twee positieve gehele getallen p en q te nemen, waarbij p>q.

De zijden van de rechthoekige driehoek zijn dan p2-q2, 2pq en p2+q2

p=2 en q=1 $\to$ de zijden zijn 3, 4 en 5
p=4 en q=1 $\to$ de zijden zijn 15, 8 en 17
p=5 en q=2 $\to$ de zijden zijn 21, 20 en 29
Enz...

Je kunt dus zelf bedenken wat je wilt...
Helpt dat?

Zie ook Pythagoreïsche Tripels

WvR
zondag 17 november 2013

©2001-2024 WisFaq