Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewerkingen met functies

Ik heb het moeilijk met het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen van functies. Wij hebben in onze cursus bijvoorbeeld de opgave f(x) = x2-2 en g(x) = Ö(x+2) . Die beide grafieken zijn dan getekend en dan moeten wij de resulterende grafiek kunnen geven als je die 2 functies optelt, aftrekt, vermenigvuldigt of deelt met elkaar. Hoe zie je dat precies?

Quenti
3de graad ASO - zondag 17 november 2013

Antwoord

Eerst maar 's een tekening:

q71433img1.gif

Ik heb de functies maar even $f$ en $g$ genoemd. Ik ga de somgrafiek tekenen. De somgrafiek is alleen zinnig voor $x>-2$. Er zijn dan een aantal bijzonder punten.

Punten waarvoor $g=0$ liggen op de grafiek van $f$. Het zwarte punt in de tekening hieronder.

Punten waarvoor $f=0$ liggen op de grafiek van $g$. Het rode en oranje punt in de tekening hieronder.

Daarnaast heb ik nog even het snijpunt met de y-as getekend.

q71433img2.gif

Je krijgt dan (denk ik) al een aardig beeld van de somgrafiek. Je kunt hier en daar nog 's wat tussenpunten tekenen, maar het zal toch zoiets moeten worden:

q71433img3.gif

Voor de verschilgrafiek, de productgrafiek en de quotiëntgrafiek kan je op dezelfde manier ook de bijzondere punten ontdekken.

Nu eerst de andere grafieken zelf proberen? Als het niet lukt dan horen we 't wel weer...

Zie eventueel het werkblad om uit te printen en te prutsen.

WvR
dinsdag 19 november 2013

©2001-2024 WisFaq