Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Ik ben bezig met het maken van de examens op CCVX, maar ik loop ergens tegen aan. De vraag is: Bereken algebraisch de afmetingen van het zwembad waarvoor de kosten van de tegels minimaal zijn. De formule hierbij is K = 200 · b2 +
400.000 / b
Als eerste stap bij de uitwerkingen staat K = 200b2 + 400.000b-1(b tot de macht -1) dus
dK
db = 400b + 400.000 · −1 · b−2(b tot de macht -2) = 400b −
400.000

Nou snap ik niet helemaal hoe ze tot 400b-400000 zijn gekomen. Kan iemand dit uitleggen? Bedankt alvast..
b2 .

Maryam
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 11 november 2013

Antwoord

De afgeleide is K' = 400b - 400000b-2 en wat in de stap daarna gebeurt, is het wegwerken van die negatieve exponent.
De schrijfwijze b-2 betekent 1/b2 en vandaar dat men schrijft K' = 400b - 400000/b2

MBL
maandag 11 november 2013

©2001-2024 WisFaq