Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cilinderinhoud en totale differentiaal

Goede dag,
Van een cilinder weet ik dat de diameter =10±0.1 cm en de hoogte= 12,0±0.1cm Bereken het volume en de fout mbv totale differentiaal.
I= $\pi$R2h =($\pi$(5)2·12)=942,477 cm3.
Nu is toch
dV= $\pi$($\delta$V/$\delta$R·dR+R2$\delta$V/$\delta$h·dh)
dV= $\pi$(2Rhdr+r2dh)
dV= $\pi$((2·5·12·(±(0.1)+25·(±0.1)) @45,55 cm3
Het antwoord is @±26,7 cm3
Waar gaat het fout...
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - donderdag 7 november 2013

Antwoord

Beste Rik,

De diameter is 10 ±0,1 cm, dus de straal is 5 ±0,05 cm.

dr is dus niet 0,1.

GHvD
donderdag 7 november 2013

©2001-2024 WisFaq