Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële groei (vraagstuk 1)

Seoel had in 1977 ongeveer 8 miljoen inwoners. Dat aantal verdubbelde zich elkaar 12 jaar. Als je aanneemt dat de groei van Seoel nog jaren op deze wijze doorgaat, schat dan het aantal inwoners van Seoel in 2001 en in 2010

ik dacht aan
f(x)=b · ax
b=8 miljoen
a=1/2
x=1 (1 eenheid is 12 jaar)

maar daar kom ik niets mee verder...
Want 2010 kan ik niet schrijven als een aantal jaar van 12...

Tim B.
3de graad ASO - woensdag 6 november 2013

Antwoord

Neem t=0 in 1977 en bereken de groeifactor per jaar.

g=$2$ per 12 jaar
g=$(2)^{\frac{1}{12}}$ per jaar

De formule wordt (bij benadering):

f(t)=8·1,059463094t met t=0 in 1977.
In 2001 is t=24 en in 2010 is t=33.
In miljoenen.

Zou het dan lukken?

WvR
woensdag 6 november 2013

©2001-2024 WisFaq