Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekende oplossen

Hallo, ik wilde graag weten ofdat ik mijn vergelijkingen wiskundig goed oplos, zodat ik hiermee weer verder kan gaan rekenen.Zo niet, ofdat u dan mij verder kunt helpen met mijn vergelijkingen. Het gaat om de onbekende (n6) te berekenen. Alvast bedankt.
0,98*(n6+G1)=G2
n3-n6+G1-G2=0
Het is de bedoeling dat ik de 1 in de ander invul, volgens mij noem je dit substitutie.
n3-n6+G1-(0,98(n6+G1))=0 dus G1= n6
n3-n6+G1-(0,98(2n6))=0
n3-n6+n6-(0,98*2n6)=0
Die n6 kan je wegstrepen tegen elkaar.
n3-0,98*2n6=0
n6= n3/(2*0,98)
n6=n3/1,96
n6= eindantwoord
(n3 stelt een getal voor die is gegeven, maar het ging mij meer om de manier waarop)

Yvette
Student hbo - woensdag 6 november 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

Dit gaat niet helemaal goed. Het invullen van vergelijking 1 in vergelijking 2 is nog juist, maar dan trek je zomaar(?) de conclusie G1=n6. Hoe kom je hieraan?

Netjes haakjes wegwerken levert:
n3-n6+G1-(0,98(n6+G1))=0
n3-n6+G1-0,98n6-0,98G1=0
n3-1,98n6+0,02G1=0

Als je n6 apart wikt schrijven, krijg je:
1,98n6=n3+0,02G1
n6=(n3+0,02G1)/1,98

Hierna zit je vast: wanneer n3 gegeven is, kan je n6 pas uitrekenen wanneer je ook G1 kent. In het algemeen geldt: je hebt net zoveel vergelijkingen nodig als het aantal onbekenden. Jij hebt 3 onbekenden (G1, G2 en n6). Je hebt dus nog een derde vergelijking nodig om het stelsel op te lossen.

GHvD
woensdag 6 november 2013

©2001-2024 WisFaq