Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raadsel over vergelijking opstellen

Hallo ik heb een vraag over een het opstellen van een vergelijking in de vorm van een verhaal : het kwadraat van een getal is vier keer dat getal vermeerderd met 21 . Stel dat getal x. Los de vergelijking op.

Kyllia
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 6 november 2013

Antwoord

Hallo Kyllian,

Het getal dat je zoekt, noem je x. Dan weet je:

  • het kwadraat van dat getal = x2
  • vier keer dat getal = 4x
  • vermeerderd met 21 betekent: 21 erbij optellen

Er staat dus:
x2 = 4x + 21

Ik vind dan twee waarden voor x, jij ook?

GHvD
woensdag 6 november 2013

©2001-2024 WisFaq