Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vermogen en weerstand

Goede dag,
Het vermogen ,opgenomen door een elektrische weerstand, is gegeven door P=U2/R met U=200V en R =8W.
In welke mate wijzigt het vermogen als de spanning met 5 volt daalt en de weerstand met 0,2Wtoeneemt. Doe dit met behulp van de totale differentiaal.
Ik keek het volgende na
Totale differentiaal:
dU= $\delta$U/$\delta$x·dx+$\delta$U/$\delta$y·dy
U=P x=U2 en y=R
Partiëel afleiden geeft dan :
dP= (2U/R) du+U2·(-1/R2)dR
dP= (2U/R)du-(U2/R2)dR.
afgeleide van de ene variabele U nemen en de andere R constant houden en de tweede maal R afleiden en U constant houden...
Maar hoe moet het nu verder ?
Het antwoord zou -375 Volt moeten zijn...
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - zondag 3 november 2013

Antwoord

Ik zou $U=200$, $R=8$, $\mathrm{d}U=-5$ en $\mathrm{d}R=0.2$ in de formule voor $\mathrm{d}P$ invullen.

kphart
zondag 3 november 2013

©2001-2025 WisFaq