Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vermenigvuldigen t.o.v. de y-as

Beste allemaal,

Gegeven is: y=(3x-6)2

Nu vraagt men hoe deze functie kan ontstaan uit de standaardgrafiek (dus welke stappen moet je nemen). Nu weet ik dat je de functie van x2 twee naar rechts kan verschuiven en dan vermenigvuldigen met 9 t.o.v. de x-as. Maar, bij een parabool kan je ook vermenigvuldigen t.o.v. y -as.

Hoe ga ik nu te werk?

Piet
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 29 oktober 2013

Antwoord

$y=x^{2}$

translatie over $
\left( {\begin{array}{·{20}c}
6 \\
0 \\
\end{array}} \right)
$:

$y=(x-6)^{2}$

vermenigvuldigen met de factor $\frac{1}{3}$ t.o.v. de y-as:

$y=(3x-6)^{2}$

Tada...

q71228img1.gif

Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden...

WvR
dinsdag 29 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq