Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machten

Hoi,
Ik heb een vraag over een opgave waar ik maar niet uitkom:

3x+3+6=3-x
Dan krijg je 3x·33+6= 1/3x

Ik hoop dat de weergave klopt zoals ik hem op papier heb staan.

Maar wat moet ik nu verder doen? Ik loop nu vast, het antwoord zou x=-2 moeten zijn en volgens mij moet je deze som oplossen met de discriminant. Kunt u mij laten zien hoe je verder deze som kunt oplossen?

Yvette
Student hbo - maandag 28 oktober 2013

Antwoord

Probeer eerst die $-x$ als exponent kwijt te raken. Dat kan door alle termen met 3x te vermenigvuldigen:

$
\begin{array}{l}
3^{x + 3} + 6 = 3^{ - x} \\
3^{x + 3} \cdot 3^x + 6 \cdot 3^x = 3^{ - x} \cdot 3^x \\
3^{2x + 3} + 6 \cdot 3^x = 1 \\
3^3 \cdot 3^{2x} + 6 \cdot 3^x - 1 = 0 \\
27 \cdot \left( {3^x } \right)^2 + 6 \cdot 3^x - 1 = 0 \\
Neem\,\,y = 3^x \\
27y^2 + 6y - 1 = 0 \\
\end{array}
$

Oplossen en dan $y$ terugvertalen naar $x$ en je bent er uit...

WvR
maandag 28 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq