Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 71220 

Re: Re: Re: Differentiëren van een functie f

f(s)=s(1-√s)2 is een andere functie die ik ook probeer te differentiëren met de kettingregel, maar dan kom ik uiteindelijk uit op f'(s)=2s(1-√s)·(-1/2√s)
Wat doe ik nu fout?, het is een soortgelijke functie net zoals die van (x+2)/(x-3). (x+2)/(x-3) is hetzelfde als
(x+2)(x-3)-1, en dan is hier de s x+2 en de 2 is de -1, snapt u? Maar ik snap wat ik verkeerd doe als ik differentieer met de kettingregel

Alex
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 28 oktober 2013

Antwoord

Je vergeet dat s\left( {1 - \sqrt s } \right)^2 het product is van twee functies. Je zou dan de productregel moeten gebruiken. Nu 'frommel' je die s er zo'n beetje tussen, maar je moet ook iets doen met de afgeleide van die s. Daar is de productregel voor bedoeld.

Je kunt hier beter eerst het functievoorschrift herleiden. De haakjes wegwerken dus...

f(s) = s\left( {1 - \sqrt s } \right)^2 = s\left( {1 - 2\sqrt s + s} \right) = s - 2s\sqrt s + s^2

...en dan de afgeleide bepalen.

WvR
maandag 28 oktober 2013

©2001-2025 WisFaq