Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herleiden van een formule

Gegeven is de stelsel vergelijkingen:

1) 2/x + 3/y = -4
2) 3x-2y=4

Vraag: Laat zien dat je de eerste vergelijking kunt herleiden tot: 2/x + 6/(3x-4) = -4

Uit de tweede vergelijking heb ik kunnen halen dat
y=1,5x-2. Ik heb dit in de eerste vergelijking ingevuld in de plaats van de y en ben hierop gekomen:
2/x + 3/(1,5x-2) = -4
in plaats van de 3x-4 heb ik 1,5x-2. Hoe zijn ze op de
3x-4 gekomen, gewoon door hem te vermenigvuldigen met twee?

Groetjes en bedankt voor het lezen!

Alex
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 25 oktober 2013

Antwoord

Je kunt de teller en noemer van $\frac{3}{1,5x-2}$ met 2 vermenigvuldigen, inderdaad. Bij breuken kon dat toch?

De rekenregel dat je teller en noemer met hetzelfde getal kan vermenigvuldigen of delen. Je gebruikt dat bij het gelijknamig maken van breuken. De waarde van de breuk blijft dan hetzelfde. Je gebruikt deze regel ook bij het vereenvoudigen van breuken.

WvR
zaterdag 26 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq