\require{AMSmath} Waar komt die x vandaan? Ik zit al een tijdje te stoeien met vragen zoals deze: Hoe differentieer ik g(x)=x(x2-1)3 met de kettingregel? Het gegeven antwoord is: f '(x)=1.(x2-1)3+x.3(x2-1)2.2x Maar zoals ik de kettingregel interpreteer is het toch 1*(x2-1)3* 3(x2-1)2*2x ? Waar komt die x achter (x2-1)3 dan vandaan? Michie Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 31 januari 2003 Antwoord Hoi, Het gegeven antwoord is juist. Je interpretatie is niet juist. De kettingregel heeft het over samenstellingen van functies: (f o h)(x)=f(h(x)). We hebben hiervoor: (f o h)(x)=f'(h(x)).h'(x) Het is wel niet zo zinvol om x.(x2-1)3 te zien als een samenstelling, zodat je voor je opgave geen kettingregel moet toepassen, maar de productregel. Je wil een functie g(x)=(f.h)(x)=x.(x2-1)3 afleiden met f(x)=x en h(x)=(x2-1)3, zodat f'(x)=1 en h'(x)=3.(x2-1).2x. Je hebt: (f.h)'(x)= f'(x).h(x)+f(x).h'(x)= 1.(x2-1)3+x.3.(x2-1).2x = ... Groetjes, Johan andros vrijdag 31 januari 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik zit al een tijdje te stoeien met vragen zoals deze: Hoe differentieer ik g(x)=x(x2-1)3 met de kettingregel? Het gegeven antwoord is: f '(x)=1.(x2-1)3+x.3(x2-1)2.2x Maar zoals ik de kettingregel interpreteer is het toch 1*(x2-1)3* 3(x2-1)2*2x ? Waar komt die x achter (x2-1)3 dan vandaan? Michie Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 31 januari 2003
Michie Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 31 januari 2003
Hoi, Het gegeven antwoord is juist. Je interpretatie is niet juist. De kettingregel heeft het over samenstellingen van functies: (f o h)(x)=f(h(x)). We hebben hiervoor: (f o h)(x)=f'(h(x)).h'(x) Het is wel niet zo zinvol om x.(x2-1)3 te zien als een samenstelling, zodat je voor je opgave geen kettingregel moet toepassen, maar de productregel. Je wil een functie g(x)=(f.h)(x)=x.(x2-1)3 afleiden met f(x)=x en h(x)=(x2-1)3, zodat f'(x)=1 en h'(x)=3.(x2-1).2x. Je hebt: (f.h)'(x)= f'(x).h(x)+f(x).h'(x)= 1.(x2-1)3+x.3.(x2-1).2x = ... Groetjes, Johan andros vrijdag 31 januari 2003
andros vrijdag 31 januari 2003
©2001-2024 WisFaq