Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarde twee getallen

Goede dag,
Het verschil van 2 getallen is gelijk aan een derde van het kleinste getal. De som van beide getallen is 6 minder dan tweemaal het grootste getal.
Ik stel x$>$y
x-y=x/3 (1)
x+y=2x+-6 (2)
(1) wordt dan y=2x/3 en (2) y=x-6 en dan gelijkstellen geeft:
2x/3=x-6 waaruit x=18 en dan zou y=2·18/3=12 zijn Maar mijn antwoordregister geeft voor y =24.
Mag ik zomaar x$>$y stellen of niet ? Wat gaat er eigenlijk mis ?
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - vrijdag 25 oktober 2013

Antwoord

Beste Rik,

Als x het grootste getal is, dan geldt:

x-y = y/3, niet x/3

Uitwerken levert dan x=24, maar de keuze of x het grootste getal is of y is natuurlijk willekeurig.

GHvD
vrijdag 25 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq