Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Boeken verdelen

Is mijn antwoord juist?
Op hoeveel manieren kun je vier verschillende boeken verdelen onder drie personen?
Is dit 4.3.2=24?

Dina
3de graad ASO - dinsdag 22 oktober 2013

Antwoord

Hallo Dina,

Wanneer je zonder enige beperking vier verschillende boeken moet verdelen, dan kom je als volgt tot je oplossing:

Voor het eerste boek kan je kiezen uit drie personen, dat levert 3 mogelijkheden.
Voor het tweede boek kan je opnieuw kiezen uit drie personen, dit levert weer 3 mogelijkheden. We zitten dan al op 3x3=9 mogelijkheden.
Voor het derde boek kan je nog eens kiezen uit drie mogelijkheden, totaal dus 3x3x3=27 mogelijkheden.
Met het vierde boek kom je op 3x3x3x3=81 mogelijkheden.

Hierbij zitten ook de mogelijkheden dat allevier de boeken naar dezelfde persoon gaan. Het verhaal wordt natuurlijk anders wanneer bv iedereen een boek moet krijgen, maar dat staat niet in de vraag.

GHvD
dinsdag 22 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq