\require{AMSmath} Een rechte bepaken die raakt aan een cirkel Geachte,Ik heb hier een vraagstuk waaraan ik niet weet hoe ik eraan moet beginnen. Normaal gezien is wiskunde voor mij geen probleem.Bepaal q zodat de rechte 2x+y+q=0 raakt aan de cirkel (x+5)2+(y-10)2=16Indien u niet veel tijd heeft hoeft u de hele oplossing niet te geven, maar gewoon een werkwijze, maar dit mag natuurlijk altijd!Dank bij voorbaat.Mvg. Jelle Jelle 3de graad ASO - woensdag 16 oktober 2013 Antwoord Hoi Jelle,Stap 1: substitueer y=-2x-q in de vergelijking van de cirkel en werk deze uit.De lijn mag maar 1 snijpunt hebben, dit betekent dat de discriminant 0 moet zijn. Dit geeft vervolgens 2 waarde voor q en dus 2 raaklijnen.$\begin{array}{l} y = - 2x - q \\ (x + 5)^2 + (y - 10)^2 = 16 \\ (x + 5)^2 + ( - 2x - q - 10)^2 = 16 \\ x^2 + 10x + 25 + 4x^2 - 4x( - q - 10) + ( - q - 10)^2 = 16 \\ x^2 + 10x + 25 + 4x^2 + 4xq + 40x + q^2 + 20q + 100 = 16 \\ 5x^2 + x(50 + 4q) + 109 + q^2 + 20q = 0 \\ D = 0 = (50 + 4q)^2 - 4.5.(109 + q^2 + 20q) \Rightarrow q = \pm 4\sqrt 5 \\ \end{array}$mvg DvL DvL woensdag 16 oktober 2013 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Geachte,Ik heb hier een vraagstuk waaraan ik niet weet hoe ik eraan moet beginnen. Normaal gezien is wiskunde voor mij geen probleem.Bepaal q zodat de rechte 2x+y+q=0 raakt aan de cirkel (x+5)2+(y-10)2=16Indien u niet veel tijd heeft hoeft u de hele oplossing niet te geven, maar gewoon een werkwijze, maar dit mag natuurlijk altijd!Dank bij voorbaat.Mvg. Jelle Jelle 3de graad ASO - woensdag 16 oktober 2013
Jelle 3de graad ASO - woensdag 16 oktober 2013
Hoi Jelle,Stap 1: substitueer y=-2x-q in de vergelijking van de cirkel en werk deze uit.De lijn mag maar 1 snijpunt hebben, dit betekent dat de discriminant 0 moet zijn. Dit geeft vervolgens 2 waarde voor q en dus 2 raaklijnen.$\begin{array}{l} y = - 2x - q \\ (x + 5)^2 + (y - 10)^2 = 16 \\ (x + 5)^2 + ( - 2x - q - 10)^2 = 16 \\ x^2 + 10x + 25 + 4x^2 - 4x( - q - 10) + ( - q - 10)^2 = 16 \\ x^2 + 10x + 25 + 4x^2 + 4xq + 40x + q^2 + 20q + 100 = 16 \\ 5x^2 + x(50 + 4q) + 109 + q^2 + 20q = 0 \\ D = 0 = (50 + 4q)^2 - 4.5.(109 + q^2 + 20q) \Rightarrow q = \pm 4\sqrt 5 \\ \end{array}$mvg DvL DvL woensdag 16 oktober 2013
DvL woensdag 16 oktober 2013
©2001-2024 WisFaq