Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met procenten

I.
In 3 jaar tijd zijn deze schoenen 100% duurder geworden. 3 jaar geleden betaalde ik 39,60 euro.
Hoeveel moet ik nu betalen?

II.
Aardbeien zijn dit jaar 150% duurder geworden dan vorig jaar. Ik moet nu 2,5 euro betalen voor een doosje. Wat was de prijs vorig jaar?

saja
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 12 oktober 2013

Antwoord

Rekenen met procenten gaat handig met groeifactoren. Gebruik daarvoor (bijvoorbeeld) deze formule:

$groeifactor=1+\large\frac{toename\,in\,procenten}{100}$

I.
Als de schoenen 100% duurder worden dan is de groeifactor=2. Je kunt ook zeggen dat de schoenen 2 keer zo duur zijn geworden. Dus als de schoenen eerst €39,60 kostte dan...

II.
Als de aardbeien 150% duurder worden dan is de groeifactor=2,5. Dus als je het 'oude bedrag' vermenigvuldigt met 2,5 dan komt er €2,5 (de nieuwe prijs) uit. Wat was dan het oude bedrag?

Zie Rekenen met procenten en groeifactoren

WvR
zaterdag 12 oktober 2013

 Re: Rekenen met procenten 

©2001-2024 WisFaq