Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derde merkwaardige product

Goedemiddag,

Ik studeer hbo wiskunde. Ik kom nu bij een opdracht terecht waar ik niks van snap. Pas het derde merkwaardige product toe op de volgende uitdrukkingen en vereenvoudig zover mogelijk.

x4-4a2
(n+1)2-n2
(2x+1)2-(x+2)2

Kunnen jullie mij daar mee helpen hoe ik dit moet oplossen?
Als vast heel erg bedankt!

Davy
Student hbo - dinsdag 8 oktober 2013

Antwoord

In 't algemeen:
a2-b2=(a-b)(a+b)

Dus:
x4-4a2=(x2-2a)(x2+2a)
Met a=x² en b=2a
...en daar kan je dan verder niet zo veel mee...

(n+1)2-n2=(n+1-n)(n+1+n)=2n+1
Met a=n+1 en b=n

(2x+1)2-(x+2)2=
(2x+1-(x+2))(2x+1+x+2)=
(2x+1-x-2)(3x+3)=
(x-1)(3x+3)
Met a=2x+1 en b=x+2
Voor (x-1)(3x+3) kan je ook 3x2-3 schrijven.

Zoiets?

Zie Nog meer uitleg

WvR
dinsdag 8 oktober 2013

©2001-2025 WisFaq