Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 71091 

Re: Re: Re: Re: Berekening tweede lid van een som

Hallo Dennis,
Dit is een fout van mij, geloof me vrij
Het gaat om de reeks:
4+7+10+.....+(3n+1)=(n(3n+5)/2
Her = teken voor 3n+1 moet +(3n+1) zijn !!! Uiteraard...
Maar het principe n-1 klopt als ik je uitleg zie . Dat begrijp ik wel .Sommatie blijft toch "moeilijke wiskunde, vind ik...Maar steeds een uitdaging !
Goede nacht,
Rik

Rik Le
Iets anders - zondag 6 oktober 2013

Antwoord

Hoi Rik,

$
\frac{{3n(n + 1)}}{2} + n = \frac{{3n(n + 1) + 2n}}{2} = \frac{{n(3n + 5)}}{2}
$

Van mijn formule naar jou formule. Beide hetzelfde, dus dat klopt inderdaad. Alleen gebruik jij volledige inductie. Maar de vraag is of dat voor dit soort problemen de aangewezen wijze is ( vaak ook wel hoor), maar zag je hoe snel ik de formule had versus jij.

mvg DvL

PS Je wilde nog een leuke toch, nou vooruit.

hoeveel is:$
\sum\limits_{k = 1}^{25} {3^k }
$

Goede nacht!

DvL
zondag 6 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq