Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verband tussen stroom en temperatuur

Een temperatuur sensor :ingang 20 tot 60 C
Uitgang: 4 tot 20 mA
Waarden van de temperatuur 35 tot 52, 5 C
Bereken de bijbehorende waarden van het uitgangssignaal.

Als ik me niet vergis is dit een lineaire vergelijking
Rc=a=delta I/delta T=16/17, 5=0, 9
I=0, 9T+b
35=0, 9) 4+b
b=31, 4
I=0, 9T+31, 4 hiermee kan elke uitgangswaarde berekend worden of is dit niet wat ze bedoelen?

moed
Leerling mbo - donderdag 3 oktober 2013

Antwoord

Je zit op de goede weg, maar je gooit de gegevens wel een beetje door elkaar!
Allereerst de richtingscoëfficiënt (rc). Dit is inderdaad (delta I)/(delta T). Je moet dan wel de juiste gegevens invullen:

Als de temperatuur stijgt van 20 tot 60 graden (dus: delta T = 40), dan stijgt het uitgangssignaal van 4 tot 20 mA. Delta I is dus 20-4 = 16 mA.
Dus: rc=16/40 = 0,4 mA/graad.

Voor het verband tussen T en I geldt dus:
I=0,4T + b

De waarde van b vind je door één van de gegeven punten in te vullen, dus (20,4) of (60,20).

Pas als je de rc en b hebt uitgerekend, kan je de temperaturen 35 en 52,5 invullen om de bijbehorende waarden van het uitgangssignaal te berekenen.

GHvD
donderdag 3 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq