Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verband tussen spanning en druk

Drie sensoren :
Druksensor: ingang 0 tot 4 bar uitgang: 0 tot 5 V
Waarden van het uitgangssignaal 4, 5V en 1, 2 V
Bereken de bijbehorende waarden van de druk in bar

Ik weet dat dit een vorm is van y= ax+b
Dan zou de a zijn ? En b?

moed
Leerling mbo - donderdag 3 oktober 2013

Antwoord

In dit geval is x de druk (onafhankelijke variabele, de oorzaak), y is het uitgangssignaal (afhankelijke variabele, het gevolg).

Van de lijn y = ax+b ken je twee punten:
  • x=0, y=0
  • x=4, y=5
Invullen van het punt (0,0) levert b=0 (zoals bij elke lijn door de oorsprong).
Invullen van het punt (4,5) levert: a=5/4

Nu weet je de vergelijking van de lijn, dus kan je voor elke waarde van het uitgangssignaal de bijbehorende druk berekenen (en andersom).

GHvD
donderdag 3 oktober 2013

©2001-2025 WisFaq