Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Biljarten

De afmetingen van een biljarttafel zijn ,binnenkant genomen, in lengte 284,5 cm en de breedte 142,25 cm. Een bal wordt gestoten onder een hoek van 30° vanop een aangegeven plaats( neem links onder op de lengte 102 cm en op de breedte 53 cm (de coördinaten van het afstootpunt A zijn dus: A(102,53).

Op welke plaats botst de bal een tweede maal?
Welke afstand legt de bal af tussen de eerste en derde botsing met de banden?

Noem ik punt C de eerste botsing dan is cos30°=102/AC
AC= 102/cos30°= 117,78 cm
De bal botst in C onder 30°(gegeven) .Komt hij dan terug onder 30° en rolt zo naar punt D op de lange band. En dan verder naar het derde punt E.
Hoe moet het nu verder? Graag wat hulp indien er tijd voor bestaat.
Groeten

Rik Le
Iets anders - woensdag 2 oktober 2013

Antwoord

Hoi Rik,

Ik heb besloten om het niet helemaal voor te rekenen, maar heb wel mooie schets voor je gemaakt. Bij biljarten is de hoek van inval gelijk aan de hoek van uitval. De baan die de bal maakt p-k-f-g

In driehoek pvk kun je vk uitrekenen met bijvoorbeeld de sinusregel.
KC=VC-VK (VC weet je vanwege coordinaat punt P

KF bereken je met cosinus(b) en lengte KC zo bereken je met de sinus ook CF en daaruit volgt DF.

Tot slot nog een keer de cosinus gebruiken om GF te berekenen. En de boel optellen.

Ik neem aan dat dat allemaal wel lukt, en ik vermoedde dat je slechts de schets helder wilde hebben?

mvg DVL
q71034img1.gif

DvL
donderdag 3 oktober 2013

©2001-2024 WisFaq