Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reken-meetkundige rijen

Voor mijn tentamen kwantitatieve methode zou ik een rekenmeetkundige rij moeten oplossen met de vorm;
a,(a+v)r, (a+2v)r2, (a+3v)r3
Er is ook een reeks gegeven 10,30,80,200

Mijn dictaat laakt echter mij te vertellen hoe ik dit zou moeten doen. Zou iemand dit weten?

Alex P
Student universiteit - donderdag 30 januari 2003

Antwoord

Met (10 + v).r = 30 en (10 + 2v).r2 = 80 heb je 2 vergelijkingen met 2 variabelen, en zo'n stelsel kun je bijv. oplossen door uit één van de vergelijkingen de v of r vrij te maken en die vrijgemaakte variabele in te vullen in de tweede vergelijking.
Uit de eerste haal je bijv. r = 30/(10 + v).

Invullen in de tweede geeft: (10 + 2v). 900/(10 + v)2 = 80

Nu kruislings vermenigvuldigen en dan moet het toch lopen?
Ik vond v = 5 resp. v = -2,5.

Hierbij bepaal je dan de waarde voor r.

MBL
donderdag 30 januari 2003

©2001-2024 WisFaq