Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het aantal oplossingen bespreken

Bespreek het aantal oplossingen :
x3-mx+m=0

hanne
3de graad ASO - zaterdag 28 september 2013

Antwoord

Wat je hier kunt doen is: beschouw de functies f(x)=x3 en
g(x)=m·(x-1). Teken deze bijvoorbeeld eens voor m=5, dan zie je wat er gebeurt.

Het kantelpunt van het aantal oplossingen (min 1 en max 3) is wanneer deze functies elkaar raken. Dus dan geldt: x3 = m·x-m en 3x2=m deze laatste substitueren en je vindt raakpunten voor x=0 en x=1,5. Bij die laatste hoort dan de waarde 6,75 voor m.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 28 september 2013

 Re: Het aantal oplossingen bespreken 

©2001-2024 WisFaq