Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsfunctie

Hallo,
We hadden toets en ik geraak er maar niet over uit hoe ik een bepaalde oefening moet oplossen.
Ik heb de functie: y=3x2+24x+47 gekregen.
Daarvan moesten we de symmetrie-as, de top, een tabel en een grafiek van maken. Als uitkomst van de symmetrie-as heb ik: x=-4 en als top: T(-4,-1). Nu weet ik niet hoe ik de tabel ervan moet maken want het klopt steeds niet. Hoe moet ik nu de tabel maken? En kloppen de symmetrie-as en top wel?
Alvast bedankt!

Kim
2de graad ASO - dinsdag 24 september 2013

Antwoord

$
\begin{array}{l}
y = 3x^2 + 24x + 47 \\
x_{top} = \frac{{ - b}}{{2a}} = \frac{{ - 24}}{6} = - 4 \\
y_{top} = 3\left( { - 4} \right)^2 + 24 \cdot - 4 + 47 = - 1 \\
\end{array}
$

So far so good...

Een tabel maken lijkt het meest interessant rond $x=-4$, denk ik.


Denk aan de haakjes, maar wat is het probleem?

WvR
dinsdag 24 september 2013

©2001-2024 WisFaq