Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule

de formule is

2,52x109 = 0,5x9,11x10-21x v2

ik moet bereken wat v2 is dus (v is snelheid)

yalda
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 19 september 2013

Antwoord

Hallo Yalda,

Je formule was niet goed doorgekomen. Ik heb deze aangepast, ik denk dat je dit bedoelt. Zo niet, dan moet je nog maar even reageren.

Zijn die 'rare' getallen (wetenschappelijke notatie) het probleem? Bedenk dan eerst hoe je dit zou oplossen wanneer er 'gewone' getallen in je formule zouden staan, zoals:

2,5 = 0,5 x 9,1 x v2

Dan zouden de stappen bijvoorbeeld zijn (er zijn meerdere manieren):

Links en rechts van het =-teken vermenigvuldigen met 2:
2 x 2,5 = 9,1 x v2

Dan links en rechts delen door 9,1:
(2 x 2,5)/9,1 = v2

Met deze getallen in wetenschappelijke notatie gaat het precies hetzelfde. Bedenk:
2,52x109 is hetzelfde als 2520000000. De decimale komma is 9 plaatsen opgeschoven. Ook geldt:
9,11x10-21 = 0,00000000000000000000911
Dat is natuurlijk erg lastig lezen en typen, daarom is wetenschappelijke notatie wel handig. Voor de leesbaarheid kan het handig zijn om haakjes rond deze getallen te zetten. Het rekenwerk gaat precies hetzelfde:

(2,52x109) = 0,5 x (9,1x10-21) x v2

Links en rechts vermenigvuldigen met 2:
2 x (2,52x109) = (9,1x10(-21)) x v2

Links en rechts delen door (9,1x10(-21)):
(2 x (2,52x109))/(9,1x10(-21))= v2

Dan natuurlijk nog wortel trekken om v te berekenen.

Lukt het zo?

GHvD
donderdag 19 september 2013

©2001-2024 WisFaq